The end is near
Door: John en Ria
Blijf op de hoogte en volg Ria en John
22 April 2011 | Gibraltar, Gibraltar
Gibraltar 19-april 2011.
Gibraltar is een overzees gebiedsdeel onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk een z.g.n. Crown –dominiom .
De stad ligt op een landtong in het uiterste zuiden van het Iberisch schiereiland .
Het gebied grenst aan Spanje en aan de straat van Gibraltar.
De Rots van Gibraltar is in de klassieke literatuur een van de zuilen van Hercules, de andere zuil zou aan de overzijde staan bij Ksar Seghir op de Marrokaanse kust .
Sinds 1830 is de rots een Britse kroon kolonie Gibraltar geniet zelf bestuur op gebied van binnenlandse zaken en rechtspraak .
Groot –Brittannië is verantwoordelijk voor het buitenlandse beleid .
Een gouverneur vertegenwoordigd de Britse kroon.
De Spanjaarden kunnen het slecht verkroppen dat Gibraltar niet bij Spanje hoort , medio 1966 sloot Spanje voor korte tijd het grensverkeer naar en van Gibraltar en beperkte zowel de scheepvaart als de luchtvaart.
In 1969 werd de grens volledig gesloten wat grote problemen opleverde voor het wederzijdse woon werk verkeer.
Na de dood van Franco verbeterden de betrekkingen en in 1982 werd de grens weer geopend,maar de Spanjaarden blijven vast houden aan lastige grens controles .
En Spanje blijft aanspraak maken op de rots, maar de bewoners hebben in verschillende referenda duidelijk gemaakt geenszins bij Spanje te willen horen.
Op de landtong wonen ongeveer 30 duizend mensen ,Gibraltar airport heeft één start en landingsbaan die zowat langs de grens met Spanje loopt , de baan is verlengd door uit te breiden over het water.
De Winston Churcill Avenue , de enige weg tussen Spanje en Gibraltar, kruist de startbaan , waardoor het verkeer moet worden stil gelegd als er een vliegtuig landt of op stijgt .
We hadden het geluk dat we net boven op de rots waren toen een toestel van Easy Jet lande wat we dan ook op video hebben vastgelegd .
Als je in Gibraltar bent moet je naar de rots gaan er is een indrukwekkende verdedigingslijn gemaakt door in de rots gangen te maken met schiet gaten voor de kanonnen met kruidkamers dit is in de 18e eeuw gemaakt in een tijd dat er met hamers en beitels werd gewerkt , en er is 12 jaar over gedaan .
Ook de St. Michaels grot is een overweldigende wereld van stalactieten en stalagmieten en dan natuurlijk de apen die daar vrij rond lopen.
Vooral de kleintjes zijn razend snel als ze zien dat je wat te eten hebt zitten ze zo op je schouder.
We hebben echt genoten van die apenzooi regelmatig hoorde je weer een gil als een aap spontaan bij iemand in z’n nek sprong.
Daarna zijn we naar de stad gegaan waar het enorm druk was , er komen hier veel toeristen naar toe om voordelig sigaretten en drank te kopen maar ook lederwaren zoals jassen tassen en schoenen zijn zeer voordelig ook de juweliers en parfumerieën zijn zeer voordelig en dus een eldorado voor de echte shopper zoals mijn Marieke, maar ik had deze keer het tij mee het ging kei hard regenen en toen zijn we maar snel naar het schip gegaan waarmee we gelijk afscheid namen van onze laatste Port of Call.
Groetjes Ria en John.
Het gebied grenst aan Spanje en aan de straat van Gibraltar.
Groot –Brittannië is verantwoordelijk voor het buitenlandse beleid .
Een gouverneur vertegenwoordigd de Britse kroon.
Groetjes Ria en John.
22 April 2011 - 07:27
Alice:
Ja !!! Nog maar 1 nachtje slapen :) -
23 April 2011 - 18:08
Geraar:
Wij hebben genoten van jullie reisverslagen, het lijkt wel of we er zelf bij waren. Goed thuis en tot spoedig. Geraar